Fiets van Granada naar Ronda via de Route van de Almoraviden

, , , ,

Van Granada naar Ronda

De fietstocht van Granada naar Ronda is een tocht voor de iets ervaren fietser door een gebied dat veel romantische reizigers in het verleden heeft geïnspireerd. Het geeft je ook een zeer goede indruk van de grote diversiteit aan landschappen en de interessante geschiedenis en cultuur van Andalusië.

Fiets langs de Route van de Almoraviden

Fiets de Route van de Almoraviden in omgekeerde richting, de route die ooit werd gevolgd door krijgersmonniken van de Noord-Afrikaanse woestijn: de Almoraviden… hun hulp werd ingeroepen door de koningen van Seville en Granada, die overmand werden door de toenemende christelijke druk in al-Andalus in de 11e eeuw. De Almoraviden bleven maar kort in Andalusië, maar lang genoeg voor een opleving van intellectuele activiteiten. Ondanks de spaarzame en strikt-islamitische doctrine die zij naleefden, stonden de heersers open voor wetenschappers en filosofen. De Route van de Almoraviden van el legado andalusí, is tot culturele route van de Raad van Europa uitgeroepen.

Fietsen door het bergachtige binnenland

Langs de route van de Almoraviden fiets je van Granada naar Ronda door een grote verscheidenheid aan Andalusische berglandschappen, historische paden en wegen volgend. Je komt over verschillende bergpassen heen, de hoogste is El Puerto de los Vientos van 1199 m in het Nationaal Park Sierra de la Nieves.  Deze tocht is overigens  ook heel goed te doen met een electrische mountainbike!

Wandelen door El Torcal & Caminito del Rey

Op deze fietsvakantie heb je de gelegenheid om een paar korte wandelingen te maken door zeer interessante gebieden. Een korte wandeling van een uur door het Natuurpark El Torcal met de fantastische geërodeerde rotsformaties en de zeer populaire wandeling langs de beroemde Caminito del Rey. Voor deze laatste wandeling moet gereserveerd worden en geldt een entree prijs. Het is vaak al lang van te voren uitverkocht, dus zorg ervoor dat je het bij boeking aangeeft!

Verlenging fietstocht

Het is mogelijk om de route te verlengen met de zogenaamde “Pueblos Blancos Route”, de Route van de Witte Dorpen die vanaf Ronda verder naar het westen gaat richting Cadiz. Zo kun je de reis verlengen tot een 10- of zelfs 12-daagse fietstocht dwars door de binnenlanden van Andalusië!

 

Logo El Legado Andalusí

Aankomst Granada

Aankomst Granada

Vanaf het vliegveld van Málaga of Granada neem je de direkte comfortabele bus naar Granada, waar je verblijft in een comfortabel hotel in het historische gedeelte van de stad. Je kunt een wandeling maken langs de kathedraal en de oude zijdemarkt, of door de oude Moorse wijk Albayzin naar het uitkijkpunt Mirador San Nicolás. De gezellige theehuizen, tapasbars, en de vele terrassen nodigen ook uit om de lokale gastronomie en wijnen te proberen. Bijzonder is het ook om de magische paleizen van het Alhambra te bezoeken by night.  


Granada - Alhama de Granada (55-58 km)

Granada – Alhama de Granada (55-58 km)

Je fietst de stad Granada heel makkelijk uit over het fietspad langs de rivier Genil. Je kunt kiezen voor de kortere asfaltroute via la Malahá en Ventas de Huelma of via de onverharde route  fietsend over gladde heuvels vol amandel en olijfbomen. Vanaf de rivier Cacín komen beide routes samen en is het klimmen geblazen naar Alhama op bijna 900 meter hoogte. Alhama de Granada was ooit een zeer belangrijke stad in het Nasrid Koninkrijk, de naam Al-Hama betekent "Het Bad", en het stadje is dan ook beroemd om zijn thermale baden. Je kunt zelf ook een bad nemen in "El baño de la Reina" of zoals de dorpelingen een warm bad in de rivier!


Alhama de Granada-Riogordo (40-49 km)

Alhama de Granada-Riogordo (40-49 km)

Je verlaat Alhama en fietst naar de "Boquete de Zafarraya", een opening in de verder ondoordringbare bergen. Je bevindt je nu in de Axarquía regio, met uitzicht op golvende heuvels en bergen richting de Middellandse Zee. Volg een in onbruik geraakte spoorlijn door de bergen met prachtige uitzichten op de dorpjes naar de charmante landelijke lodge geheel met zonnenpanelen werkend, waar je zult overnachten en waar je ook een maaltijd kunt nuttigen.


Riogordo (omgeving) - Antequera (39-52km) langs El Torcal Natuurpark

Riogordo (omgeving) – Antequera (39-52km) langs El Torcal Natuurpark

Een goede klim brengt je dichtbij het natuurreservaat El Torcal met zijn kalkstenen bergen. Je kunt hier een korte wandeling maken tussen de ongelooflijke geëroderde rotsformaties. Dan daal je af naar het stadje Antequera, en fiets je via de oude toegangsweg naar het historisch centrum en je hotel. Na regen is het onverharde pad niet begaanbaar en dit maakt de tocht ca 13 km langer, omdat je dan over het asfaltweggetje langs Villanueva rijdt, ook erg mooi overigens!


Antequera - El Chorro/Posada del Conde (35/45 km) & Caminito del Rey

Antequera – El Chorro/Posada del Conde (35/45 km) & Caminito del Rey

In de ochtend heb je wat tijd om het kasteel van Antequera en de 5000-jaar oude dolmens (megalithische graven) te bezoeken. Daarna fiets je over heuvels met eiken en olijfboomgaarden, door de Abdalajís Vallei naar El Chorro, een prachtig plekje naast een stuwmeer en omgeven door bergen. Eenmaal dichterbij heb je een goed uitzicht op de dam en de kloof. De dam werd officieel geopend in 1921 door koning Alfonso XIII van Spanje en bij deze gelegenheid maakte hij een wandeling langs het speciaal aangelegde wandelpad dat zo'n 100 meter boven de rivier is vastgepind op de rotswand van de kloof. We kunnen kaartjes voor je boeken om de beroemde wandeling langs de "Caminito del Rey" (Het Koningspad) aan het einde van de middag te maken!


El Chorro/Posada del Conde - Ronda (61/58 km, of 35/32 km)

El Chorro/Posada del Conde – Ronda (61/58 km, of 35/32 km)

Vandaag wordt het fietsen wat uitdagender. Je begint met een prachtige rit door een vreemd maanlandschap naar de dorpen Ardales en El Burgo. Daarna moet je naar de Puerto de los Vientos (1199m) klimmen door het prachtige Sierra de las Nieves Natuurreservaat. Een lange afdaling brengt je uiteindelijk naar het levendige stadje Ronda, waar je in een charmant hotel verblijft. Je kunt de route wat lichter maken, door het eerste stuk met het bagagevervoer mee te gaan tot aan El Burgo bijvoorbeeld (extra kosten 30€). Of juist andersom, je kunt fietsen tot aan El Burgo (34 km) en dan verder met de bus naar Ronda.  


Ronda, einde

Ronda, einde

In Ronda eindigt deze reis, met de bus of trein kun je verder reizen naar Málaga, Sevilla, Madrid of terug naar Granada. Je kunt natuurlijk ook een extra nacht in Ronda vragen, er is genoeg te zien en doen in dit romatische stadje! De ruines van de Arabische baden uit de 13e eeuw, de oude stierenvechtersarena of de Puente Nuevo (Nieuwe Brug) uit de 18e eeuw en mooit uitzichtpunt  over de vallei naar de bergen van het Grazalema Natuurpark.Bed and Breakfast

Inclusief

6 nachten


Route informatie

Inclusief


Bagagevervoer

Inclusief

5 dagen

Optionele services


Caminito del Rey, entree & bus

Niet inbegrepen

15€

1 x


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

130€

6 nachten


Fietshuur (inclusief afgifte & ophalen)

Niet inbegrepen

185€

5 dagen


E-Bike met afgifte en ophalen

Niet inbegrepen

335€

5 dagen


Extra nacht in Granada

Niet inbegrepen

vanaf 40€

1 nacht


Extra nacht (charmant Hotel in Ronda)

Niet inbegrepen

49,50€

1 nacht


Fietstas Ortlieb waterdicht

Niet inbegrepen

20€

5 dagen


Helm huur

Niet inbegrepen

10€

5 dagen

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?