Fietsen door de Woestijn (Geopark Granada)

, ,

Het Geopark van Granada

Granada is de meest veelzijdige provincie van Andalusië, bekend om het hooggebergte Sierra Nevada met zijn besneeuwde toppen en de subtropische kust Costa Tropical. Maar het noordoostelijk deel van de provincie is veel minder bekend, en hier vinden we een uniek gebied, het Geopark van Granada.

Het geopark bestaat uit een woestijnachtig landschap, dat zijn mooie grillige vormen te danken heeft aan erosie, een gebied met geulen, ravijnen, kloven en canyons dat onder invloed van erosie door regen nog steeds verandert.

Erosie en evolutie

Bovendien heeft al deze erosie ervoor gezorgd dat de aarde zich als een boek heeft geopend en ons een uitzonderlijk fossielenbestand heeft laten zien dat ons vertelt over de evolutie van de Europese fauna en ecosystemen sinds 6 miljoen jaar geleden, en ons tevens de natuurlijke omgeving laat zien waarin de eerste kolonisten van het Iberisch schiereiland leefden. Hier kun je de geschiedenis zien in de verschillende landschappen.

De Dolmens van Gorafe

De fietstocht begint in het kleine dorpje Gorafe gelegen in de vallei van de rivier Gor op 850 meter boven zeeniveu. Vanaf 2.700 v. Chr. begon de bevolking zich te vestigen en nam ze complexe begrafenisrituelen aan waarin de dolmens opvallen. Het megalithische park van Gorafe is een van de grootste concentraties dolmens in Europa. Langs 20 km liggen meer dan 240 dolmens, verdeeld over 10 necropolen, die behoren aan verschillende stammen van veefokkers en boeren die 6000 jaar geleden in dit gebied neerstreken.

In het interessante bezoekerscentrum van Gorafe wordt deze geschiedenis heel beeldend uitgelegd.

Slapen in een grot!

Ook uniek zijn de huizen in het Geopark: een groot deel zijn grotwoningen! Woningen die compleet geintegreerd zijn in het landschap met meer dan vijfhonderd jaar geschiedenis. Een duurzame en ecologische manier van wonen met een constante binnentemperatuur ongeacht de koude of hitte van buiten. De enorme stilte maakt dat je echt tot rust komt, je kunt het zelf ervaren in het grotten-apartament waar je de eerste nachten doorbrengt.

Woestijn en warm water

Vanaf Gorafe maak je eerst een fietstocht door de woestijn “Desierto de los Coloraos”, vervolgens fiets je verder door de vallei naar het spa-oord Alicun de las Torres, waar je het natuurlijke acuaduct El Toril kunt zien, uniek in Europa! Hier ontsrpingt een hete bron met een temperatuur van 35 graden Celsius. Ongeveer 3.500 jaar geleden besloten de bewoners van de neolithische nederzetting Alicún de las Torres dat ze graag warm stromend water in hun nederzetting wilden hebben, dus maakten ze een smal kanaal van de bron naar hun nederzetting. Na verloop van tijd sloegen calcium bicarbonaat en andere mineralen neer op de bodem en aan de zijkanten van het kanaal. Er ontstond een richel, die uitgroeide door de jaren heen tot een muur van 15 meter, met het waterkanaal op de top. De dikte van het aquaduct varieert van 1 tot 4 meter en groeit nog steeds!

Guadix en Granada

Daarna fiets je langs de rivier Fardes naar het oude stadje Guadix, met zijn enorme kathedraal en leuke plein vol terrasjes.

De laatste etappe naar Granada is een heel afwisselende route, eerst fiets je naar het uitkijkpunt “Mirador Fin del Mundo” waar je een mooi zicht hebt op de grillige vormen van het geopark, en de omliggende Siera Nevada. Een pittoresk asfaltweggetje leidt je verder richting la Peza, dan moet er even geklommen worden naar het hoogste punt van vandaag (1297 m) en daal je langs een esmerald blauw stuwmeer af naar Granada, waar je de laatste nacht doorbrengt.

Als je de reis wilt verlengen kun je van Granada nog doorfietsen naar de Tropische Kust!

 

Dag 1: Aankomst Granada

Dag 1: Aankomst Granada

Vanuit Málaga of het vliegveld van Granada neem je de lokale comfortabele bus naar Granada, waar je verblijft in een comfortabel hotel in het historische centrum van de stad. Je kunt een wandeling maken langs de kathedraal en de oude zijdemarkt, wat drinken en genieten van de heerlijke tapas. Wandel door de UNESCO-wijk Albayzin en geniet van het geweldige uitzicht over het Alhambra en de Sierra Nevada!


Dag 2 Granada, transfer Granada-Gorafe

Dag 2 Granada, transfer Granada-Gorafe

Vandaag heb je de tijd om de mooie Moorse paleizen en de schitterende tuinen van het Alhambra te bezoeken of Granada verder te verkennen. Rond 17 uur wordt je naar Gorafe gebracht, een goed uur rijden van Granada.  Geniet 's avonds van de sterrenhemel, Gorafe heeft een zeer schone en donkere hemel, en heeft een zogenoemd "Starlight certificaat".  Je verblijft in een authentieke grotwoning, nu een comfortable appartament, waarbij je ´s nachts de stilte kunt ervaren. In Gorafe krijg je de huurfiets overhandigd, een comfortabele mountainbike of een electrische montainbike als je daarvoor hebt gekozen.


Dag 3 fietstocht door de woestijn van Gorafe (28 km, 650 m klimmen en dalen)

Dag 3 fietstocht door de woestijn van Gorafe (28 km, 650 m klimmen en dalen)

Een schitterende rondtocht door de woestijn! Eerst klim je van het dorp naar de hoogvlakte erboven en fiets je vrij vlak over deze hoogvlakte waar zelfs amandelbomen groeien. Al snel verandert het landschap in een woestijn en daal je af naar het ravijn Barranco de los Anchurones met mooie uitzichten over de woestijn. Vanuit het ravijn zie je goed de grillige vormen die de erosie heeft veroorzaakt. Je klimt het ravijn weer uit en komt langs "Los Coloraos",  dat zeker in de avondzon mooie rode kleuren heeft. Aan het einde van de route daal je af naar het dorop Gorafe.


Dag 4 Gorafe-Guadix, 43-45 km

Dag 4 Gorafe-Guadix, 43-45 km

Vandaag fiets je langs een rustig asfaltweggetje naar het Spa oord Alicun de las Torres, waar je even kunt stoppen om het natuurlijk wonder van de acuaduct El Toril te kunnen zien.  Je fietst daarna verder langs de rivier Fardes en kunt over een zandweggetje naar de eeuwenoude Ermita de San Torcuato, de beschermheilige van Guadix, fietsen. Via Benalúa fiets je dan naar het mooie stadje Guadix.


Dag 5 Guadix-Granada, 63 km, 950 m stijgen en 1080 m dalen

Dag 5  Guadix-Granada, 63 km, 950 m stijgen en 1080 m dalen

Een lange dag met aardig wat klimmen , maar ook lange afdalingen van totaal 22 kilometer!  Een afwisselende tocht, die je eerst naar het kleine dorpje Paulenca brengt en vandaar naar de "Mirador Fin del Mundo".  Je fietst langs de grillige vormen van het natuurmonument "Cárcavas de Márchal" naar los Baños en via een pittoresk asfalweggetje met mooie uitzichten kom je bij het dorp la Peza, waar je wat kunt eten en drinken voor de volgende klim naar de pas "Puerto de las Blancares" op 1297 m hoogte. Een lange afdaling langs het stuwmeer van Quentar brengt je uiteindelijk naar de stad Granada.


Dag 6:  Granada, einde...of doorfietsen naar de Middellandse Zee!

Dag 6:  Granada, einde…of doorfietsen naar de Middellandse Zee!

Na het ontbijt is deze reis ten einde. Maar je kunt natuurlijk nog een dag langer blijven, Granada heeft veel te bieden! Behalve het beroemde Alhambra en de Moorse wijk Albayzin is er nog veel meer te zien en te doen. Je kunt ook heerlijk relaxen in een Hammam, met een massage voor het vermoeide lijf... Ook kun je, mits je van te voren gereserveerd hebt, de reis uitbreiden en doorfietsen naar de "Costa Tropical": je wordt dan 's morgens met je fiets zo'n 30 km op weg gebracht en fietst vervolgens 50km over de oude asfaltweg dwars door de bergen met een schitterende afdaling tussen mangos en avocados naar het stadje Almuñecar aan de Middellandse Zee !Bed and Breakfast

Inclusief

5 nachten


Bagagevervoer

Inclusief


Route informatie

Inclusief


Fietshuur (inclusief afgifte & ophalen)

Inclusief

Optionele services


E-Bike met afgifte en ophalen

Niet inbegrepen

80€


Extra nacht

Niet inbegrepen

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?