De korte “Pueblos Blancos” fietstocht, van Ronda naar Arcos

, , , ,

Pueblos Blancos (Witte Dorpen)

Eigenlijk zijn alle dorpen in Andalusië witte dorpen, de huizen worden al eeuwenlang witgekalkt zodat de zon gereflecteerd wordt en de huizen zomers niet te heet worden. Maar de officiële route van de Witte Dorpen is in de provinvie Cadíz. Deze korte fietstocht langs de Pueblos Blancos, de beroemde Witte Dorpen van Andalusië, is ideaal als onderdeel van een langere vakantie of om de 7-daagse fietsreis van Granada naar Ronda te verlengen tot een 12-daagse reis.

Van Ronda naar Arcos de la Frontera

Je vertrekt per hybride fiets vanuit de oude stad Ronda (waar ooit schrijvers zoals Cervantes of de Oostenrijkse dichter Rainer María Rilke woonden) met zijn kloof, bergen en beroemde arena (de oudste van Spanje). Vanaf hier ontdek je de “Pueblos Blancos”: Arriate, Setenil de las Bodegas, Torre Alhaquime, Olvera. Vanaf Olvera neem je de voormalige spoorlijn (Vía Verde), nu een heerlijk vlak fietspad over spoorbruggen en door meer dan 30 tunnels naar Puerto Serrano. Dan fiets je rustig door zonnebloemvelden en wijngaarden naar Arcos de la Frontera, een witgekalkt dorpje op de heuveltop boven de Guadalete rivier, een prachtig uitzichtpunt over het platteland.

Fietsen langs de Pueblos Blancos met kids

De Pueblos Blancos fietstocht is ideaal als korte vakantie en kan met een hybride of trekkingfiets gereden worden. De eerste etappe van Ronda naar Olvera is wel pittig, maar kan ook in twee etappes gesplitst worden, waardoor je meer tijd en energie hebt om het mooie dorp Setenil de las Bodegas te leren kennen. De tocht is dan ook geschikt om met kinderen te fietsen tot aan Puerto Serrano, met 2 etappes van 18 km en de laatste etappe naar Puerto Serrano van 40 km over het mooie vlakke fietspad van de Via Verde.

 

 

Dag 1 Aankomst Ronda

Dag 1 Aankomst Ronda

Ronda is een klein en charmant stadje op ongeveer 100 km van Malaga. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de stierenvechtersarena (de oudste van Spanje) met het kleine maar zeer interessante museum bezoeken, een wandeling maken door de oude wijk van Ronda, of naar beneden gaan naar de rivier om de 13e eeuwse Arabische baden te bezoeken, die tot de best bewaarde in Spanje en Europa behoren. Probeer 's avonds de wijn van Ronda in één van de vele tavernes of restaurants.


Dag 2 Ronda - Olvera (36 km)

Dag 2 Ronda – Olvera (36 km)

Nadat je de fiets in ontvangst hebt genomen verlaat je Ronda in noordelijke richting. Via een smal asfaltweggetje fiets je naar Setenil de las Bodegas, één van de meest verrassende dorpen van Andalusië. Het dorp is gegroeid uit een netwerk van grotten in de rotsen boven de rio Trejo. De temperatuur in de grotwoningen is altijd zo rond de 18-20 graden.  Setenil is een goede plek om te lunchen. Je volgt dan de Trejo rivier en ziet al snel het dorp Olvera in de verte, met zijn typische kerk en 12e eeuwse kasteel boven op een heuvel. Maar voordat je daar aankomt moet je eerst nog een flink klimmetje doen... De afdaling brengt je dan al snel naar het hotel met zwembad van Olvera. Als je nog energie hebt kun je naar de top van het dorp fietsen of wandelen waar een mooie kerk staat, een bezoekerscentrum en een rotsenkasteel, en vanwaar je van het schitterende uitzicht kunt genieten.


Dag 3: Olvera - Montellano (48 km)

Dag 3: Olvera – Montellano (48 km)

Olvera zou oorspronkelijk een treinhalte aan de spoorlijn Jerez-Malaga worden, maar de spoorlijn werd nooit voltooid.... en het dorp ging weer verder met de productie van olijfolie. Deze onvoltooide spoorlijn heeft een nieuw leven gekregen als een van de eerste Vías Verdes in Spanje. Je fietst heel ontspannen 36 km over deze vrijwel vlakke Vía Verde, langs de Peñón de Zaframagón (Natuurreservaat met een van de grootste gierenkolonies van Europa). Je volgt de Guadalete rivier en fietst dan de provincie Sevilla binnen, naar het dorpje Montellano, waar je overnacht in een leuk 3 sterren hotel met zwembad. In het dorp zijn leuke plekken om te eten `s avonds.


Dag 4: Montellano - Arcos de la Frontera (48 km)

Dag 4: Montellano – Arcos de la Frontera (48 km)

Je verlaat het hotel en volgt een smalle landweg, omgeven door zacht glooiende heuvels vol zonnebloemen, katoen en wijngaarden naar het witte dorp Arcos de la Frontera. Dit stadje ligt op kliffen hoog boven een meander in de Guadalete rivier met fantastische uitzichten. Je verblijft in een charmant hotel in het historische centrum van Arcos.  


Dag 5: Arcos, einde

Dag 5: Arcos, einde

Na het ontbijt eindigt deze reis. Je kunt per bus terugreizen naar Ronda, en vandaar naar Malaga. Je kunt ook doorreizen naar Jerez, bekend vanwege de sherry en de "dansende" Andalusische paarden. Vanaf Jerez kun je per trein naar de Atlantische kust gaan, naar de eeuwenoude stad Cadiz of juist naar het Noorden, naar de hoofdstad van Andalusië: Sevilla!Bed and Breakfast

Inclusief

4 nachten


Route informatie

Inclusief


Telefonische hulpdienst

Inclusief

5 dagen


Bagagevervoer

Inclusief

Optionele services


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

110€

4 nachten


Fietshuur (inclusief afgifte & ophalen)

Niet inbegrepen

165€

3 dagen


E-Bike met afgifte en ophalen

Niet inbegrepen

235€

3 dagen


Transfer van of naar vliegveld

Niet inbegrepen

145€


Extra nacht (charmant Hotel in Ronda)

Niet inbegrepen

65€


Extra dag fietshuur

Niet inbegrepen

25€


extra dag huur e-bike

Niet inbegrepen

50€


Toeslag Hoogseizoen

Inclusief

30€

1 april tot 31 oktober 2024

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?