Wandelen door de Alpujarras en Sierra Nevada

, ,

De Alpujarras & Sierra Nevada: wandelen langs witte bergdorpjes 

De Alpujarras is een ideale bergstreek om te wandelen, langs witte bergdorpjes op de zuidflanken van de Sierra Nevada, genesteld in beschutte valleien en ravijnen die aflopen naar de Middellandse Zee. De terrasvormige akkers worden het hele jaar door van water voorzien door de smeltende sneeuw, waardoor de streek er uitziet als een hooggelegen oase. De strategische ligging van de Alpujarras tussen de Middellandse Zee en het hooggebergte, dat uitgeroepen is tot nationaal park Sierra Nevada, maakt van deze streek een ware schatkamer van flora en fauna; kortom, de perfecte plaats om te wandelen.

Traditionele Berber architectuur in de Alpujarras

Cultureel gezien is de Alpujarras fascinerend, want de ongeveer vijftig dorpjes waren de laatste bolwerken van de Spaanse Moslims. Deze unieke witte bergdorpen hebben vastgehouden aan hun verleden. Je ziet er nog de traditionele architectuur die lijkt op die van de Berberse stammen in Noord-Afrika: terrasvormige groepen vierkante huizen met platte daken van klei en leisteen, zoals je die vindt in het Rif- en Atlasgebergte in Marokko. 

Granada & Alhambra

Je brengt de eerste nacht door in Granada, met zijn oude Moorse wijk Albayzín (UNESCO Werelderfgoed). In Granada bezoek je natuurlijk het Alhambra en de vele hoogtepunten van deze stad: de kathedraal, de koninklijke kapel, oude straatjes, tapasbars, Arabische theehuizen… Eigenlijk is één dag te kort om een goede indruk van de stad te krijgen!

Ham en wijn in de Alpujarras (Sierra Nevada)

Je wordt bij het hotel opgehaald en naar de Poqueira vallei in de Alpujarras gebracht. Je begint vanaf Pampaneira oostwaarts te wandelen door de Sierra Nevada langs de authentieke witte dorpjes van de Alpujarras, zoals Bunbión, Mecina en Busquistar.  Een mooie rondwandeling brengt je naar de overkant van de rivier met schitterende uitzichten op de kleine witte bergdorpjes en de hoge toppen van de Sierra Nevada.  Je wandelt verder naar het hoogst gelegen dorp, Trevélez (1.470 m), dat beroemd is om zijn ham. De ham krijgt zijn unieke en fijne smaak van de schone en frisse lucht in de hoge ligging en het eigen speciale bioklimaat van de streek tijdens het rijpingsproces (minstens een jaar). Deze ham wordt uitgevoerd over heel Noord-Europa en zelfs naar Japan. Tijdens je verblijf in de Alpujarras kom je deze ham in bijna elke bar tegen en je moet hem zeker proberen met een goed glas wijn!

 

Logo El Legado Andalusí

Aankomst Granada

Aankomst Granada

Vanaf het vliegveld van Málaga of Granada neem je de direkte comfortabele bus naar Granada, waar je verblijft in een comfortabel hotel in het historische gedeelte van de stad. Je kunt een wandeling maken langs de kathedraal en de oude zijdemarkt, of door de oude Moorse wijk Albayzin naar het uitkijkpunt Mirador San Nicolás. De gezellige theehuizen, tapasbars, en de vele terrassen nodigen ook uit om de lokale gastronomie en wijnen te proberen. Bijzonder is het ook om de magische paleizen van het Alhambra te bezoeken by night.  


Dag 2 Granada - Pampaneira (taxi), route Pampaneira - Mecina (8 km, 3 uur, 522 m klimmen, 590 dalen)

Dag 2 Granada – Pampaneira (taxi), route Pampaneira – Mecina (8 km, 3 uur, 522 m klimmen, 590 dalen)

In de ochtend is er nog tijd voor een bezoek aan de beroemde paleizen en tuinen van het Alhambra (tickets niet inbegrepen). Aan het eind van de ochtend word je naar het dorp Pampaneira gebracht, gelegen in de spectaculaire Poqueira vallei, gekenmerkt door kleine witte dorpjes, steile zijkloven en een overvloed aan flora en fauna. Vanaf hier begin je te wandelen naar het dorp Bubión, waarna je naar een hoogte van 1600 meter klimt met prachtige uitzichten over de kloof en de hoge besneeuwde bergen van de Sierra Nevada. Je wandelt rustig verder naar Pitres, waar je wat kunt drinken voordat je afdaalt naar het authentieke dorp Mecina


Dag 3 Mecina, rondwandeling, 12 km (620 m klimmen en dalen)

Dag 3 Mecina, rondwandeling, 12 km (620 m klimmen en dalen)

Vandaag een rondwandeling door de zogenaamde “Taha” uit de Moorse tijd langs dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Je daalt af naar de rivier Trevelez en aan de andere kant zigzag je de steile helling weer omhoog over een oud muilezelpad en volg je een bospad met mooie uitzichten over de Sierra Nevada.  Steek de rivier weer over en klim terug naar Mecina


Dag 4 Mecina -Trevélez, 16 km (1075 m klimmen en 580 m dalen)

Dag 4 Mecina -Trevélez, 16 km (1075 m klimmen en 580 m dalen)

Je wandelt eerst naar het authentieke dorpje Busquistar. Vanaf hier volg je één van de mooiste stukken van de GR-7 lange afstandswandelroute naar je volgende bestemming Trevélez,  door een eikenbos vergezeld van de verleidelijke geur van tijm, oregano en lavendel. In het voorjaar staat de brem in bloei, waardoor een zee van heldergele bloemen ontstaat. Trevélez ligt aan de voet van de Mulhacén en is beroemd om de hammen die hier in het bijzondere microklimaat gedurende vele maanden te drogen hangen (jamón serrano). Je kunt hier ook een hamdrogerij bezoeken.


Dag 5 Trevélez - Berchules, 14 km (860 m stijgen, 975 m dalen)

Dag 5 Trevélez – Berchules, 14 km (860 m stijgen, 975 m dalen)

Vanaf Trevélez vervolg je de GR7-route. Kijk af en toe om voor een prachtig uitzicht op het dorp Trevélez en de hoge besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Je kunt kiezen voor de hoge route naar Bérchules waarbji je over een hoogte van 2000 meter te komt! In geval van sneeuw kun je beter de lagere wandeling langs het dorp Juviles doen. Je slaapt in een charmante landelijke lodge met zwembad, ongeveer 2 km buiten het dorp.


Dag 6 Berchules - Yegen, 13 km (605 m stijgen, 930 m dalen)

Dag 6 Berchules – Yegen, 13 km (605 m stijgen, 930 m dalen)

De laatste etappe van de GR7 brengt je eerst naar Mecina, waar je het groene ravijn oversteekt op een oud pad tussen beide dorpen. Volg dan het mooie pad naar Montenegro en Yegen. Passeer het kleine dorpje El Golco en zie hoe het landschap verandert terwijl je verder loopt naar Yegen.  In dit laatste authentieke dorp woonde de Engelse schrijver Brenan een aantal jaren en schreef zijn beroemde boek South from Granada. Je verblijft in een prachtig gerestaureerd dorpshuis met uitzicht over de vallei!


Yegen, rondwandelingen, 6-8 km

Yegen, rondwandelingen, 6-8 km

Je kunt één of twee korte rondwandelingen vanuit het dorp maken.  Het pad "La Salud" is ongeveer 5 km, het klimt naar de Fontein van de Gezondheid en gaat terug naar Yegen door een prachtige kloof met enorme kastanjebomen. De Brenan Trail (Sendero de Brenan) is een korte maar veeleisende wandeling, dit was de favoriete middagwandeling van de schrijver Brenan. Je loopt door olijf- en amandelboomgaarden, passeert het oude fort Peñon del Fuerte en geniet van het uitzicht over een sprookjesachtig maanlandschap voordat je terugkeert naar Yegen.


Dag 8: Yegen, einde

Dag 8: Yegen, einde

Na het ontbijt eindigt dit wandelarrangement. Je kunt per bus of taxi terug naar Granada reizen.Bed and Breakfast

Inclusief

7 nachten


Route informatie

Inclusief


Telefonische hulpdienst

Inclusief


Bagagevervoer

Inclusief


Taxi Granada-Pampaneira

Inclusief

Optionele services


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

190€

7 nachten


Toeslag start vrijdag en zaterdag

Niet inbegrepen

18€


Toeslag Hoogseizoen

Niet inbegrepen

60€

Van 21 maart-1 mei, 30 juli-31 augustus en 28 september- 31 oktober

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?