Wandelen door het Natuurpark Grazalema

, , , ,

Natuurpark Grazalema

Zes dagen wandelen door spectaculaire landschappen van het Grazalema Natuurpark tussen de provincies Málaga en Cádiz, over ruige bergen en door bossen die uniek zijn in Europa, terwijl de zon als Gods vingers door magisch gebroken wolken naar beneden schijnt… Niet voor niets kan Grazalema “woonplaats van vrede” betekenen. Op deze wandelreis  ontdek je een verborgen hoekje van onze wereld dat stilte en sereniteit herbergt.

Pinsapo uit de ijstijd

Je ziet de beroemde Pinsapo (Spaanse Zilverspar) in bossen die de heuvels bedekken of zich vastklampen aan de berghellingen – een soort die uniek is voor dit gebied en afstamt van de Midden-Europese dennen uit de ijstijd. Op afwisselende paden leer je de namen van de bergen waaruit de Grazalema reeks bestaat (zoals Zafalgar, El Pinar, Endrinal, Líbar en bezoek je pieken en grotten waar ondergrondse rivieren stromen, het levensbloed van deze kalksteenformaties.

Groen berggebied en Payoyo kaas

Grazalema is een onverwacht groen berggebied in het over het algemeen vrij droge Andalusië, het is dan ook de plek waar de meeste neerslag valt van heel Spanje! In dit gebied grazen vele geiten, zelfs een autochtone soort Payoyo, en er wordt heerlijke geitenkaas gemaakt.

Witte bergdorpjes

Vanaf je eerste stappen zul je jaloers zijn op de bewoners van de witte bergdorpen als Benamahoma, Montejaque of Villaluenga del Rosario, met hun lange geschiedenis en gastvrije Moorse architectuur. Terwijl de gieren boven je cirkelen, zul je hun geheim ontdekken, dat niets anders is dan weten hoe je een ander soort bestaan kunt leiden. Tijdens deze tocht zie je de bijzondere flora en fauna van het natuurpark en de indrukwekkende geologie  in het door regenwater gebeeldhouwd karstlandschap.

Ronda

Je wandelt het natuurpark Grazalema uit naar de charmante stad Ronda, waar je de geschiedenis kunt voelen en zien in de vele monumenten, zoals de Arabische Baden uit de 13e eeuw. Hier kun je ook heerlijk genieten van wijn & tapas op de laatste avond!

Dit is een ideale wandelreis voor een ervaren wandelaar, die van rust en natuur houdt!

Aankomst Grazalema

Aankomst Grazalema

Vanaf de luchthaven van Málaga kun je een bus nemen naar Grazalema, of je kunt eerst naar Ronda gaan en dan een taxi nemen naar het mooie bergdorp Grazalema. Als je vroeg genoeg aankomt, kun je een wandeling door dit charmante dorp maken. Het is interessant om de typische straatjes, de uitzichtpunten, de Romeinse fontein, het plein en de kleine winkeltjes te bekijken.  


Grazalema, rondwandeling

Grazalema, rondwandeling

Deze rondwandeling voert je naar het hart van de nabijgelegen Sierra del Endrinal. De overblijfselen van herdershutten (hutten en stallen) vertellen je over het belang dat de veeteelt in deze streek had (en nog steeds heeft). Van bijzonder belang is de produktie van kaas uit de melk van het plaatselijke geitenras Payoya. Klim langzaam omhoog naar de Puerto de las Presillas en ga verder naar het uitkijkpunt Boyar, vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt op de bergen en de iconische Salto del Cabrero.


Grazalema-Benamahoma door het Pinsapar bos (14 km, 370m hoogteverschil)

Grazalema-Benamahoma door het Pinsapar bos (14 km, 370m hoogteverschil)

Je verkent het beroemde Spaanse sparrenbos van Grazalema, een beschermd gebied binnen het Natuurpark. We bezorgen je de trekkingvergunning voor deze wandeling! Tijdens de wandeling door het Pinsapar bos volg je het oude pad dat Benamahoma en Grazalema verbindt, onder torenhoge bomen van meer dan 40 meter hoog. Je klimt omhoog naar de Cumbres met spectaculaire uitzichten op Grazalema en Ronda en de bergen als achtergrond in de verte. Vanuit Benamahoma keer je per bus of taxi terug naar Grazalema.  


Grazalema-Villaluenga del Rosario, 13 km (ca 580 m stijgen en 630m dalen)

Grazalema-Villaluenga del Rosario, 13 km (ca 580 m stijgen en 630m dalen)

Deze route voert je regelrecht naar het hart van het Grazalema Natuurpark. Je loopt eerst door de Sierra de Endrinal en komt langs de voet van de hoogste toppen Reloj (1545 m) en Simancón (1566 m). Deze hoogte biedt je een schitterend uitzicht op de zee en de Rots van Gibraltar! Aan het eind van de route brengt een steile afdaling je terug naar de bewoonde wereld: het mooie witte dorp Villaluenga del Rosario, het hoogst gelegen dorp in de provincie Cádiz.  


Villaluenga del Rosario-Montejaque, 19 km

Villaluenga del Rosario-Montejaque, 19 km

Vandaag is de route iets langer, maar vrij makkelijk. Je wandelt door indrukwekkende kalksteenformaties, waaronder de Sima del Republicano. In dit prachtige landschap van steeneiken kun je zelfs het Iberische varken tegenkomen, dat tussen de steeneiken naar eikels zoekt. De ham van deze varkens (Jamón íberico) is een echte delicatesse! Later bereik je de Líbar vlakte en maak je een ontspannen wandeling over dit verlaten landschap naar het witte dorp Montejaque.


Montejaque - wandelroute (13-15 km)

Montejaque – wandelroute (13-15 km)

Vandaag doe je een route in de omgeving van Montejaque. Je daalt eerst af naar het station van Benaoján, vanwaar je het mooie koninklijke veepad "Campo del Gibraltar" volgt langs de Guadiaro rivier naar Jimera de Líbar. Hier kun je lunchen in een goed restaurant naast het station, voor je per trein (in slechts 8 minuten) terugkeert naar het station van Benaoján. Vanaf het station van Benaoján kun je ook heen en weer naar de indrukwekkende Cueva del Gato lopen (een uurtje extra) voor je terugkeert naar Montejaque.


Montejaque - Ronda (11 km, 480m hoogteverschil)

Montejaque – Ronda (11 km, 480m hoogteverschil)

Vandaag maak je een ontspannen wandeling over het oude pad dat Montejaque met Ronda verbindt. Het landschap hier is een mengeling van wild en tam, met grote, oude bomen (zoals johannesbroodbomen en kurkbomen), akkerland, wilde bloemen, enz. Je bereikt uiteindelijk de voet van de Ronda kloof en klimt van hieruit omhoog naar de nieuwe brug van de stad. In de namiddag kun je de vele hoogtepunten van Ronda bezoeken. Dit is waarschijnlijk de stad die het beste het romantische erfgoed, beschreven in de dagboeken en tekeningen van vele 18de eeuwse reizigers, heeft bewaard. De Moorse en klassieke architectuur, paleizen en monumenten, de bruggen, de stierenarena, de tapasbars, de Moorse baden, enz. mag je niet missen.  


Ronda, einde

Ronda, einde

In Ronda eindigt deze reis, met de bus of trein kun je verder reizen naar Málaga, Sevilla, Madrid of terug naar Granada. Je kunt natuurlijk ook een extra nacht in Ronda vragen, er is genoeg te zien en doen in dit romatische stadje! De ruines van de Arabische baden uit de 13e eeuw, de oude stierenvechtersarena of de Puente Nuevo (Nieuwe Brug) uit de 18e eeuw en mooit uitzichtpunt  over de vallei naar de bergen van het Grazalema Natuurpark.Bed and Breakfast

Inclusief

7 nachten


Route informatie

Inclusief


Vergunning Pinsapar route

Inclusief

Optionele services


Extra nacht (charmant Hotel in Ronda)

Niet inbegrepen

50€

1 nacht


Bagagevervoer

Inclusief

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?