De Route van de Almoravides: Wandelen van de bergen naar de zee tussen Ronda en Tarifa

, , , ,

De Route van de Almoravides

Deze reis voert ons langs een belangrijke culturele route van de Raad van Europa – de “Route van de Almoraviden en de Almohaden”.  Je reist vanuit de oude stad Ronda naar Grazalema, één van de beroemde “witte dorpen”.

Natuurpark Grazalema en “Payoyo” kaas

Te voet steek je het Grazalema gebergte over naar het zuiden naar nog een mooi wit dorpje, Villaluenga del Rosario, het hoogste dorp in de provincie Cádiz. Autochtone soorten schapen en geiten (“payoyas”) grazen in altijd groene weiden tussen kalkstenen valleien, fabuleuze eikenbossen en rotsachtige ravijnen, en produceren heerlijke, zeer gewaardeerde kazen. Je wandelt verder langs het oude veepad Campo de Gibraltar, dat de loop van de Guadiaro rivier volgt, naar het authentieke dorp Jimera de Líbar en van daar naar het treinstation van Cortes de la Frontera.

Natuurmonument Cañon de las Buitreras

Na een paar weiden waar Retintokoeien en Iberische varkens rondlopen, daal je weer af naar de Guadiaro rivier en steek je de spectaculaire Cañón de las Buitreras over, uitgeroepen tot Natuurmonument. Een schitterend punt en nog niet erg bekend! De route eindigt in het kleine gehucht bij het treinstation El Colmenar.

Natuurpark El Estrecho

Per trein reis je naar Algeciras voor de laatste wandeling door het Estrecho Natuurpark naar de Middellandse Zee en dan verder, de kust volgend tot de Atlantische Oceaan. Je kunt de rotsstranden en oude militaire installaties zien, terwijl de vele donkergekleurde kalfjes die op deze kusthellingen grazen nieuwsgierig opkijken. Verleid door het woeste landschap van deze kust tussen twee zeeën, dagdromend terwijl je uitkijkt naar Afrika, kom je uiteindelijk aan in Tarifa.

Deze wandeltocht van Ronda naar Tarifa combineert middelzware wandelingen door ongerept berglandschap en valleien met mooie witte dorpjes en een fantastische treinrit. De kleine en charmante herbergen geven je een warm welkom na een dag wandelen.

Logo El Legado Andalusí

Dag 1 Aankomst Ronda

Dag 1 Aankomst Ronda

Ronda is een klein en charmant stadje op ongeveer 100 km van Malaga. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de stierenvechtersarena (de oudste van Spanje) met het kleine maar zeer interessante museum bezoeken, een wandeling maken door de oude wijk van Ronda, of naar beneden gaan naar de rivier om de 13e eeuwse Arabische baden te bezoeken, die tot de best bewaarde in Spanje en Europa behoren. Probeer 's avonds de wijn van Ronda in één van de vele tavernes of restaurants.


Dag 2 Ronda - Grazalema (taxi), rondwandeling, 9,5 km (432 m­ klimmen & dalen)

Dag 2 Ronda – Grazalema (taxi), rondwandeling, 9,5 km (432 m­ klimmen & dalen)

Na het ontbijt word je opgehaald door een taxi die je naar het mooie bergdorp Grazalema brengt, waar je in een landelijke lodge verblijft. Wandel door het charmante dorp, proef de ambachtelijke Payoya geitenkaas en maak een rondwandeling in het hart van de nabijgelegen Sierra del Endrinal. Het eerste stuk is steil maar adembenemend mooi. De uitzichten op de omringende bergen zijn schitterend. Koop alvast wat te eten voor de volgende morgen, want dan loop je de hele dag door het Grazalema gebergte zonder ook maar iets tegen te komen.  


Grazalema-Villaluenga del Rosario, 13 km (ca 580 m stijgen en 630m dalen)

Grazalema-Villaluenga del Rosario, 13 km (ca 580 m stijgen en 630m dalen)

Deze route voert je regelrecht naar het hart van het Grazalema Natuurpark. Je loopt eerst door de Sierra de Endrinal en komt langs de voet van de hoogste toppen Reloj (1545 m) en Simancón (1566 m). Deze hoogte biedt je een schitterend uitzicht op de zee en de Rots van Gibraltar! Aan het eind van de route brengt een steile afdaling je terug naar de bewoonde wereld: het mooie witte dorp Villaluenga del Rosario, het hoogst gelegen dorp in de provincie Cádiz.  


Villaluenga del Rosario-Montejaque, 19 km

Villaluenga del Rosario-Montejaque, 19 km

Vandaag is de route iets langer, maar vrij makkelijk. Je wandelt door indrukwekkende kalksteenformaties, waaronder de Sima del Republicano. In dit prachtige landschap van steeneiken kun je zelfs het Iberische varken tegenkomen, dat tussen de steeneiken naar eikels zoekt. De ham van deze varkens (Jamón íberico) is een echte delicatesse! Later bereik je de Líbar vlakte en maak je een ontspannen wandeling over dit verlaten landschap naar het witte dorp Montejaque.


Dag 5 Montejaque - Jimera de Líbar - Cañada del Real Tesoro, 11 of 23 km (348 m of 582 m klimmen, 522 m of 902 m dalen)

Dag 5 Montejaque – Jimera de Líbar – Cañada del Real Tesoro, 11 of 23 km (348 m of 582 m klimmen, 522 m of 902 m dalen)

Je loopt eerst naar het station van Benaoján, waar je het veepad "Cañada Real de Campo de Gibraltar" volgt langs de rivier Guadiaro en de spoorlijn Bobadilla-Algeciras. Eenmaal aangekomen op het station van Jimera de Líbar kun je de trein nemen of nog eens 11 km verder wandelen door weiden en bossen naar het volgende dorp, Cañada del Real Tesoro, waar Breda en haar man je verwelkomen met een zelfgekookt avondmaal.


Dag 6 Cañada del Real Tesoro - El Colmenar, 14 km (500 m stijgen)

Dag 6 Cañada del Real Tesoro – El Colmenar, 14 km (500 m stijgen)

Je volgt de loop van de Guadiaro rivier op de linker oever. Na een paar weiden waar Retintokoeien en Iberische varkens rondlopen, daal je af naar de rivier, waar je de smalle Cañón de las Buitreras bereikt, een natuurreservaat en natuurmonument! Deze plek is gewoonweg spectaculair: majestueus en intimiderend. Er wacht je een inspannende klim, maar het is de moeite waard. De afdaling terug naar de rivier brengt je bij de Charco del Moro: een langgerekte poel met koud water, ideaal voor een verfrissende duik! Daarna ga je verder naar het dorp El Colmenar, waar je de nacht zult doorbrengen.


Dag 7 El Colmenar-Algeciras (trein), route naar Tarifa, 17 km ( 52 m stijgen, 331 m dalen)

Dag 7 El Colmenar-Algeciras (trein), route naar Tarifa, 17 km ( 52 m stijgen, 331 m dalen)

Vandaag reis je eerst per trein naar Algeciras; hier staat een taxi klaar om je naar het Estrecho Natuurpark te brengen voor de laatste etappe van deze onvergetelijke wandelreis. Je daalt door het Natuurpark af naar de kust en wandelt vervolgens langs rotsachtige stranden en roodkleurige koeien met steeds je blik op Afrika in de verte. In de namiddag kun je de sfeer van Tarifa opsnuiven, want je hotel ligt midden in het historische centrum.


Dag 8 Tarifa, einde

Dag 8 Tarifa, einde

Na het ontbijt eindigt deze wandelreis. Natuurlijk kun je ook nog een nacht in Tarifa toevoegen en misschien de beroemde ruïnes van Bolonia bezoeken, verse vis eten aan zee en wandelen langs de mooie stranden. Als je nog nooit in Afrika geweest bent, is dit je kans! Vanuit Tarifa kun je een snelle veerboot nemen naar de stad Tanger.Bed and Breakfast

Inclusief

7 nachten


Route informatie

Inclusief


Taxi

Inclusief

2 x


Telefonische hulpdienst

Inclusief


Bagagevervoer

Inclusief

Optionele services


Extra nacht (charmant Hotel in Ronda)

Niet inbegrepen

49€

1 nacht

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?