Fietstocht langs de Pueblos Blancos (Witte Dorpen) naar zee

, , , ,

De “Pueblos Blancos” 

Tussen de provincies Málaga en Cádiz, gelegen in dromerige landschappen van met elkaar verweven pieken en dalen, maak je een fietstocht langs de Pueblos Blancos (Witte Dorpen) van het Ronda en Grazalema gebergte. Deze dorpen zijn juweeltjes van de populaire Andalusische architectuur, gelegen tussen het diepe groen van de valleien en het rotsachtige grijs van de bergen. De fietsreis langs de Pueblos Blancos of Witte Dorpen volgt de Europese Culturele Route “Route van de Almoraviden en de Almohades” (dit is deel 2 van de Route, in het eerste deel fiets je van van Granada naar Ronda).

De fietstocht langs de Witte Dorpen leidt je naar het hart van de regio van de “Pueblos Blancos”, van de hoogten van het Ronda gebergte naar de vlaktes van Cádiz om tot rust te komen aan de Atlantische kust, bij El Puerto de Santa María.

Van Ronda naar Arcos de la Frontera

Je vertrekt vanuit de oude stad Ronda (waar ooit schrijvers zoals Cervantes of de Oostenrijkse dichter Rainer María Rilke woonden) met zijn kloof, bergen en beroemde arena (de oudste van Spanje). Vanaf hier ontdek je veel van de “Pueblos Blancos”: Arriate, Setenil de las Bodegas, Torre Alhaquime, Olvera. Vanaf daar neem je de voormalige spoorlijn (Vía Verde), nu een heerlijk vlak fietspad over spoorbruggen en door meer dan 30 tunnels naar Puerto Serrano. Dan fiets je rustig door zonnebloemvelden en wijngaarden naar Arcos de la Frontera, een witgekalkt dorpje op de heuveltop boven de Guadalete rivier, een prachtig uitzichtpunt over het platteland.

Sherry en “dansende” Andalusische paarden

Langs akkers fiets je verder naar de stad Jerez de la Frontera met de wereldberoemde sherry en de “dansende” Andalusische paarden.  Gedurende de laatste etappe  fiets je over onverharde paden door wijngaarden naar El Puerto Santa María, waar je nog wat extra kilometers kunt fietsen langs de moerassen, door het pijnbomenbos en langs het strand van het park van de Baai van Cádiz.

Verse vis en Cádiz

El Puerto de Santa María heeft elke dag verse vis die je direct gefrituurd kunt kopen bijna zoals wij patat kopen in een papieren zak! Het is de moeite waard om vanaf El Puerto de Santa María met de boot over te steken naar de meer dan 4000 jaar oude stad Cádiz, bijna helemaal omringd door water. Er is heel wat te zien en doen in dit charmante stadje aan de atlantische kust. Zowel el Puerto de Sant María als Cádiz is een prima plek voor een heerlijke afscheidsavond, misschien zelfs met flamenco?

Dag 1 Aankomst Ronda

Dag 1 Aankomst Ronda

Ronda is een klein en charmant stadje op ongeveer 100 km van Malaga. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je de stierenvechtersarena (de oudste van Spanje) met het kleine maar zeer interessante museum bezoeken, een wandeling maken door de oude wijk van Ronda, of naar beneden gaan naar de rivier om de 13e eeuwse Arabische baden te bezoeken, die tot de best bewaarde in Spanje en Europa behoren. Probeer 's avonds de wijn van Ronda in één van de vele tavernes of restaurants.


Dag 2 Ronda - Olvera (36 km)

Dag 2 Ronda – Olvera (36 km)

Nadat je de fiets in ontvangst hebt genomen verlaat je Ronda in noordelijke richting. Via een smal asfaltweggetje fiets je naar Setenil de las Bodegas, één van de meest verrassende dorpen van Andalusië. Het dorp is gegroeid uit een netwerk van grotten in de rotsen boven de rio Trejo. De temperatuur in de grotwoningen is altijd zo rond de 18-20 graden.  Setenil is een goede plek om te lunchen. Je volgt dan de Trejo rivier en ziet al snel het dorp Olvera in de verte, met zijn typische kerk en 12e eeuwse kasteel boven op een heuvel. Maar voordat je daar aankomt moet je eerst nog een flink klimmetje doen... De afdaling brengt je dan al snel naar het hotel met zwembad van Olvera. Als je nog energie hebt kun je naar de top van het dorp fietsen of wandelen waar een mooie kerk staat, een bezoekerscentrum en een rotsenkasteel, en vanwaar je van het schitterende uitzicht kunt genieten.


Dag 3: Olvera - Montellano (48 km)

Dag 3: Olvera – Montellano (48 km)

Olvera zou oorspronkelijk een treinhalte aan de spoorlijn Jerez-Malaga worden, maar de spoorlijn werd nooit voltooid.... en het dorp ging weer verder met de productie van olijfolie. Deze onvoltooide spoorlijn heeft een nieuw leven gekregen als een van de eerste Vías Verdes in Spanje. Je fietst heel ontspannen 36 km over deze vrijwel vlakke Vía Verde, langs de Peñón de Zaframagón (Natuurreservaat met een van de grootste gierenkolonies van Europa). Je volgt de Guadalete rivier en fietst dan de provincie Sevilla binnen, naar het dorpje Montellano, waar je overnacht in een leuk 3 sterren hotel met zwembad. In het dorp zijn leuke plekken om te eten `s avonds.


Dag 4: Montellano - Arcos de la Frontera (48 km)

Dag 4: Montellano – Arcos de la Frontera (48 km)

Je verlaat het hotel en volgt een smalle landweg, omgeven door zacht glooiende heuvels vol zonnebloemen, katoen en wijngaarden naar het witte dorp Arcos de la Frontera. Dit stadje ligt op kliffen hoog boven een meander in de Guadalete rivier met fantastische uitzichten. Je verblijft in een charmant hotel in het historische centrum van Arcos.  


Dag 5: Arcos de la Frontera - Jerez de la Frontera (41 km)

Dag 5: Arcos de la Frontera – Jerez de la Frontera (41 km)

Vandaag verlaat je Arcos de la Frontera fietsend door prachtige landschappen van typische Andalusische landbouw naar Jerez de la Frontera. Jerez is een prachtig stadje, dat een bezoek meer dan waard is, je kunt er "dansende" Andalusische paarden zien en natuurlijk kun je een van de vele sherry bodega's bezoeken. Je accommodatie bevindt zich in een charmant hotel**** in het historische centrum van de stad.


Dag 6: Jerez de la Frontera - El Puerto de Santa María (27 of 55 km)

Dag 6: Jerez de la Frontera – El Puerto de Santa María (27 of 55 km)

Vandaag een korte route half geasfalteerd half over onverharde paden tussen de sherry-wijngaarden door naar El Puerto de Santa María.  Je kunt de route nog met 28 km verlengen met de vrijwel vlakke route door de Bahía de Cádiz langs moerassen, zoutvlaktes en mediterrane dennenbossen om te eindigen op een strand met het fijnste zand. Heb je geen zin meer in fietsen dan kun je ook met de ferry de baai oversteken om de gezellige en mooie stad Cádiz te ontdekken.


Dag 7: El Puerto de Santa María, einde

Dag 7: El Puerto de Santa María, einde

Na het ontbijt eindigt dit arrangement. Maar je kunt natuurlijk nog naar een sherry bodega, of doorreizen naar Cádiz of Sevilla!Bed and Breakfast

Inclusief

6 nachten


Bagagevervoer

Inclusief

5 dagen


Route informatie

Inclusief


Telefonische hulpdienst

Inclusief

Optionele services


Fietshuur (inclusief afgifte & ophalen)

Niet inbegrepen

255€


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

160€

6 nachten


Toeslag Hoogseizoen

Niet inbegrepen

50€

15 March to 3 November


Extra nacht (charmant Hotel in Ronda)

Niet inbegrepen

62,50€

1 nacht


E-Bike met afgifte en ophalen

Niet inbegrepen

300€

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?