De “Camino Mozarabe”, pelgrimstocht van Granada naar Córdoba

, , ,

Pelgrimstocht Camino de Santiago de Compostela 

De Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela of de Sint Jacobsweg is de pelgrimstocht naar de kathedraal van Santiago de Compostela in Galicië in het noordwesten van Spanje. Volgens de legende liggen hier de overblijfselen van de apostel, de heilige Jacobus de Grote, begraven. Omdat pelgrims traditioneel hun reis begonnen vanuit hun eigen huis, ontstonden er in de loop der jaren verschillende Caminos. Waarschijnlijk is dit een van de oudste pelgrimswegen in Spanje: De Mozarabische Weg naar Santiago.

De “Camino Mozarabe” in Andalusië

De Camino in Andalusië wordt Camino Mozarabe genoemd en eert de christenen die in het moslimgebied van Al-Andalus (genaamd Mozarabs) woonden en op de hoogte waren van de ontdekking van de overblijfselen van de apostel Santiago in Compostela. Zij riskeerden hun leven om naar Santiago te reizen, op de immense afstand van het zuiden tot de overblijfselen van de apostel in het noorden van Spanje.

Te voet van Granada naar Cordoba

Deze pelgrimstocht geeft je de mogelijkheid om ongeveer 120 km te wandelen en de steden Granada en Córdoba te verbinden met hun wereldcultuurerfgoed: het prachtige “Alhambra” in Granada en de indrukwekkende “Mezquita” in Córdoba.  Geniet van de dorpen, kastelen, kerken en steden die zich voor je uitstrekken om ontdekt te worden, zoals Moclín, Tózar, Alcalá la Real, Alcaudete, Zuheros, Castro del Río, Baena, die nu hun naam geven aan enkele van ‘s werelds beste olijfoliën. Je vindt ze de perfecte plek om te ontspannen en de verloren energie terug te winnen met het lekkerste eten en de beste wijnen die de streek te bieden heeft!

Je kunt deze reis ook goed alleen lopen, er is dan een toeslag voor een éénpersoonskamer (afhankelijk van het seizoen) en een alleenreizigerstoeslag voor de transfers en het bagagevervoer.

 

Dag 1: Aankomst Granada

Dag 1: Aankomst Granada

Vanuit Málaga of het vliegveld van Granada neem je de lokale comfortabele bus naar Granada, waar je verblijft in een comfortabel hotel in het historische centrum van de stad. Je kunt een wandeling maken langs de kathedraal en de oude zijdemarkt, wat drinken en genieten van de heerlijke tapas. Wandel door de UNESCO-wijk Albayzin en geniet van het geweldige uitzicht over het Alhambra en de Sierra Nevada!


Dag 2: Granada, taxi naar Pinos Puente, te voet naar Moclín en Tozar. 16 km, 900 m stijgen, 550m dalen

Dag 2: Granada, taxi naar Pinos Puente, te voet naar Moclín en Tozar. 16 km, 900 m stijgen, 550m dalen

Nog een laatste blik op de met sneeuw bedekte bergen van de Sierra Nevada, en dan brengt een korte transfer je de stad uit naar  de omgeving van Pinos Puente, waar je de Mozarabische Weg van Sint-Jacob begint. Je hebt een paar klimmetjes op weg naar het bergdorpje Moclin, dat bekroond wordt door een middeleeuws kasteel, maar je wordt beloond met schitterende uitzichten. Vanuit Moclín steek je via een hangbrug de rivier over en tussen amandel- en olijfbomen wandel je naar Tózar, waar je vlak voor het dorpje een interessante archeologische vindplaats kan bezoeken met antropomorfe graftombes die in de rotsen zijn uitgegraven en de overblijfselen van een verdedigingssysteem dat tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de buurt van Tozar is opgezet. Wandel naar het vriendelijke hostel Rincón de Marcelo en geniet van hun gastvrijheid en de heerlijke zelfgemaakte keuken van de vrouw en dochter van Marcelo! Een kortere wandeling van 9 km is ook mogelijk tot Moclín, waar je kunt worden opgehaald.  


Dag 3: Tózar-Alcalá. 19 km, 450 m stijgen

Dag 3: Tózar-Alcalá. 19 km, 450 m stijgen

Marcelo brengt je naar de Malalmuerzo fontein bij Moclín, vanwaar je de camino vervolgt naar Alcalá la Real. Al van verre zie je het Fort de la Mota liggen, op een 1.033 meter hoge rotsachtige bergkam die uitkijkt over Alcalá la Real. Probeer 's avonds een plaatselijke wijn of een van de heerlijke ambachtelijke bieren die in Alcalá gebrouwen worden!


Dag 4: Alcalá la Real - Alcaudete. 19 km, 400 m stijgen

Dag 4: Alcalá la Real – Alcaudete. 19 km, 400 m stijgen

Na het ontbijt brengt een taxi je naar Puertollano, een charmante openbare wasplaats. Van hieruit wandel je de resterende 19 km naar Alcaudete, een mooi middeleeuws stadje met een machtige ruïne van een kasteel. Als je in de late namiddag naar het kasteel wandelt, kun je jezelf verwennen met de typische zoetigheden van de banketbakkerij Pastelería Mari Trini. Je overnacht in een vriendelijk guesthouse, waar je ook kunt dineren.


Dag 5: Alcaudete- Baena. 17 km, 333 m stijgen (zonder transfer 25 km, 426 m stijgen)

Dag 5: Alcaudete- Baena. 17 km, 333 m stijgen (zonder transfer 25 km, 426 m stijgen)

Je wordt eerst 8 km op weg gebracht om de drukke weg te vermijden. Wandel vervolgens door uitgestrekte olijfgaarden naar Baena, langs het Salobral Meer, waar je misschien flamingo's ziet! Baena is een oud stadje dat bekend is om zijn olijfolie. Er is zelfs een olijfoliemuseum. Als je wilt, kun je de hele etappe wandelen, het is dan 25 km.  


Dag 6:  Baena - Castro del Río, 20 km, 130 m stijgen, eventueel transfer naar Espejo

Dag 6:  Baena – Castro del Río, 20 km, 130 m stijgen, eventueel transfer naar Espejo

Vandaag ontbijt je in een Spaans café, misschien wil je de typische "Churros con Chocolate" proberen? na het ontbijt wandel je Baena uit, door een eenzaam en woest landschap naar Castro del Rio. Je overnacht in Castro in het gerenoveerde dorpshuis "Casa la Villa" in het centrum van het dorp. Als dit niet mogelijk is brengt een taxi je naar het buurdorp Espejo naar de comfortabele accommodatie, een gerestaureerd huis met Moors-Andalusische charme.    


Dag 7: Castro/Espejo-Córdoba. 21 km, 375 m stijgen

Dag 7: Castro/Espejo-Córdoba. 21 km, 375 m stijgen

Geniet nog eens van het prachtige landschap en de ontspannende rust op de laatste etappe van de Mozarabische pelgrimsroute. Na een korte transfer naar Sant Cruz zet je koers naar Córdoba, het volgende culturele hoogtepunt van je wandelreis. Aan het eind van de etappe van vandaag loop je rechtstreeks de stad Córdoba in, steekt de Guadalquivir over via de oude Romeinse brug en arriveert bij de schitterende Moskee-Kathedraal om je laatste stempel in je Camino paspoort te bemachtigen!


Dag 8: Cordoba, einde

Dag 8: Cordoba, einde

Na het ontbijt in het hotel in Cordoba is je reis voorbij... tenzij je een extra nacht hebt aangevraagd om langer van deze mooie stad te genieten! Het is zeer de moeite waard om naar de ruines van de oude paleisstad Medina Azahara te gaan. Je kunt ook naar de Arabische baden Hammam al-Andalus gaan voor een ontspannende massage. Cordoba is heel goed verbonden  per trein met Málaga (1 uurtje), Sevilla (45 minuten) of Madrid (kleine 2 uur).Bed and Breakfast

Inclusief

7 nachten


Transfer naar beginpunt

Inclusief


Route informatie

Inclusief


Telefonische hulpdienst

Inclusief


Bagagevervoer

Inclusief


Paspoort Pelgrim route Camino Mozarabe Santiago

Inclusief

Optionele services


Extra nacht in Granada

Niet inbegrepen

vanaf 40€

1 nacht


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

130/150/170€

7 nachten


Toeslag midseason

Niet inbegrepen

45€

van 1/6 tot 24/6, 25/08 tot 04/10, en 13/10-31/10


Toeslag Hoogseizoen

Niet inbegrepen

85€

van 11/03 tot 21/03, van 01/04 tot 31/05, en van 04/10 tot 12/10


Toeslag start zaterdag, zondag en maandag

Niet inbegrepen

25€


Alleenreizigerstoeslag

Niet inbegrepen

150€

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?