Fietsen tussen vulkanen en cactussen in Cabo de Gata

, ,

Cabo de Gata Natuurpark

Het Cabo de Gata Natuurpark heeft behalve woeste kliffen met spectaculaire uitzichten ook natuurlijke en paradijselijke stranden zoals de beroemde Genoveses of Mónsul, en andere kleine baaien die alleen te voet bereikbaar zijn. Waar we ook kijken, in het Natuurpark zijn sporen te vinden van vulkanische activiteit, erosie en sedimentatie. Het vulkanisme heeft in Cabo de Gata zijn belangrijkste manifestatie in Spanje.

 

Vulkanen en cactussen

We fietsen door een landschap van grote geologische verscheidenheid, product van dit vulkanisme met gegoten lavakoepels of fossiele stranden, tussen agaven en cactussen, typisch voor een halfdroog klimaat dat uniek is in Europa. Ondanks de semi-aride omstandigheden herbergt de bodem van Cabo de Gata een rijke flora die zich aan de door regen verstoken omgeving heeft aangepast. Sommige van de ongeveer 1.000 soorten vaatplanten zijn endemisch in het park en Europa’s enige inheemse palm, de dwergwaaierpalm (Chamaerops humilis) gedijt hier goed. Het klimaat is perfect om in de winter te fietsen en te wandelen, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 19 °C en een gemiddelde jaarlijkse regenval van 156 mm!

 

Western dorpjes met goudmijnen

De dorpjes waar we doorheen zullen fietsen zijn ook bijzonder! Misschien herken je Los Albaricoques als de pueblo van Agua Caliente in de westerns van Sergio Leone. Terwijl we naar Rodalquilar fietsen, een oud mijnstadje, passeren we enkele oude goudmijnen! En wat te denken van het kleine typische vissersdorpje Isleta de Moro? De kleine bootjes bij het strand, de witte huizen van bescheiden vissers en de buitengewone rust in de meeste delen van het jaar… een uitstekende plaats om gebakken of gegrilde verse vis te proeven!
Ga met ons mee op de fiets en geniet van de geweldige uitzichten op de kliffen en over het kristalheldere water.

 

Deze reis kun je aanvragen voor een groepje vrienden/vriendinnen of bijvoorbeeld collega’s. De prijs wordt bepaald door aantal deelnemers.

Dag 1 Almeria

Dag 1 Almeria

Almería is te bereiken per trein, bus, vliegtuig of eigen auto. Het oude treinstation is uit 1893, en een perfect voorbeeld van ijzer en glas architectuur. De stad werd gesticht door kalief Abd-ar-Rahman III van Cordoba in 955 v. Chr. Het moest een hoofdhaven worden in zijn uitgestrekte domein om zijn mediterrane verdedigingswerken te versterken. Het Moorse kasteel (Alcazaba), een middeleeuwse vesting waaraan in de 10de eeuw begonnen werd maar die in 1522 door een aardbeving grotendeels verwoest werd, is na het Alhambra het grootste moslimfort van Andalusië. Tegenwoordig is het een moderne Spaanse stad, waar je kunt genieten van het milde klimaat, de tapas en het uitzicht op de zee.    


Dag 2 Almería - Rodalquilar, 40 km

Dag 2 Almería – Rodalquilar, 40 km

Na het ontbijt volgt een korte transfer naar het nabijgelegen dorp San Miguel de Cabo de Gata, waar we de fiets pakken en langs het Zoutmeer fietsen. Daarna onze eerste klim, die beloond wordt met mooie uitzichten. Na een geweldige afdaling naar de vuurtoren beginnen we aan de volgende en iets steilere klim om nog betere uitzichten te hebben op San José en de mooie stranden van het Natuurpark. We pauzeren op het strand van Monsul, met de versteende tong van lava, beroemd door een scène uit de film Indiana Jones and the last Crusade van Steven Spielberg. We fietsen nu verder tussen agaves en windmolens naar San José, goed voor een volgende stop. Langs een mooi pad bereiken we Pozo de los Frailes en Los Escullos waar we het verdedigingsfort tegen de piraten kunnen vinden. We fietsen nog ongeveer 5 km verder over een asfaltweg langs het beroemde uitzichtpunt la Amatista naar de vallei van Rodalquilar, een voormalige krater. Hier vinden we ons prachtig gelegen hotel.  


Rodalquilar, rondroute 40 km

Rodalquilar, rondroute 40 km

Na het ontbijt verlaten we Rodalquilar fietsend tussen oude goudmijnen door! Rodalquilar, het mijnstadje waar de oude mijnhuizen nog bewaard zijn gebleven, is nu een rustig dorp. We fietsen langs de installaties van de goudwinningen, langs het verlaten mijnwerkersdorp San Diego naar Los Albaricoques, een dorp dat in verschillende westerns gebruikt werd, bijvoorbeeld in A fistful of Dollars (Sergio Leone en Clint Eastwood). Na een koffie hier, omringd door foto's van de beroemde films, gaan we verder over een droge rivierbedding die ons naar de Caldera of Krater van Majada Redonda brengt. Dit is een van de meest opvallende vulkanische landschappen van het Natuurpark. Tenslotte bereiken we het mooie vissersdorpje Isleta de Moro, waar we een welverdiende lunch kunnen nemen voor we naar ons hotel in Rodalquilar terugkeren. Diner in het hotel.


Dag 4 Rodalquilar, einde

Dag 4 Rodalquilar, einde

Na het ontbijt fietsen we naar het beroemde Playazo, een schitterend goudkleurig zandstrand, vanwaar we het fort van San Roman kunnen zien. Dan is het tijd om afscheid te nemen en we brengen je terug naar Almeria, maar je kunt natuurlijk ook besluiten nog wat langer te blijven en te genieten van de geweldige wandelingen en stranden die de Cabo de Gata je biedt.Accommodatie met half pension

Inclusief

3 nachten


Route informatie

Inclusief


Fietshuur (inclusief afgifte & ophalen)

Inclusief

3 dagen


Fietsbegeleider

Inclusief

4 dagen


Picnic

Inclusief

2 picnics


Bagagevervoer

Inclusief


Transfer naar beginpunt

Inclusief

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?