Fietsen langs de Route van het Kalifaat, van Córdoba naar Granada

, , ,

Fietsen langs de Route van het Kalifaat

Fietsen langs de route van het Kalifaat is een ervaring die twee van de meest emblematische steden van het oude al-Andalus samenbrengt: Cordoba, de thuisbasis van de heersende kaliefen, filosofen, astronomen, wiskundigen en artsen die de middeleeuwen met kennis hebben verlicht, eeuwen voor de Europese Renaissance. En aan de andere kant Granada, wiens machtige koninkrijk de wetenschappen bovenal cultiveerde en waar de formele verfijning en de architectonische decoratie een niveau bereikte dat in geen enkele maatschappij van zijn tijd te evenaren was. Op deze fietsreis door Andalusië worden cultuur, natuur en antropologie perfect gecombineerd en zullen je zintuigen geprikkeld worden!

Fietsavontuur 

De Route van het Kalifaat is aangeduid als de “Grote Europese Culturele Route”. De prestigieuze Stichting Legado Andalusí heeft in samenwerking met Otros Caminos deze route herontdekt en ontwikkeld als een historische en culturele ervaring. De route verbindt de steden Córdoba en Granada met hun wereldcultuurerfgoed: de indrukwekkende “Mezquita” in Córdoba en het prachtige Alhambra in Granada. Een fietsavontuur door het verleden en de cultuur van Andalusië, een ontdekkingsreis die de natuurlijke schoonheid en het culturele erfgoed van de Route van het Kalifaat oproept.

De fietstocht van Córdoba naar Granada

Je reis begint in Córdoba, de eerste stad ter wereld met vier UNESCO Werelderfgoederen, waarmee je Rome en Parijs overtreft! Je reist dan naar Luque, waar je de fiets krijgt overhandigd met een briefing om eindelijk je fietstocht te beginnen. De rit voert door een grote verscheidenheid aan terreinen, en passeert een keur aan dorpjes. Maak een reis door de tijd en over unieke landschappen en natuurreservaten die onderweg aan bod komen. Rijd door landschappen met verstilde heuvels met olijfgaarden, steeneikenbossen, moestuinen en wijngaarden, ruisende beekjes, imposante wachttorens, trotse kastelen, onberispelijke boerderijen en nederige boerenhoeves, die allemaal de achtergrond vormen voor een onvergetelijk bezoek.

Wijn en olijfolie

Geniet van de dorpjes, kastelen, kerken en stadjes die zich voor je uitstrekken, wachtend om ontdekt te worden, zoals Baena, Luque, Priego, Zuheros, Alcaudete, Castillo de Locubín, Alcalá la Real, Tózar, Moclín, die nu hun naam geven aan enkele van ‘s werelds beste olijfoliën. Je vindt er de perfecte plek om te ontspannen en verloren energie op te doen met het beste eten en de beste wijnen die deze streek te bieden heeft.

Patiofestival in het Voorjaar

Hoewel elk seizoen zijn eigen charme heeft, raden we je aan om deze tocht in het voorjaar (maart tot juni) te plannen om te profiteren van de explosie van kleur in het landschap, de pracht en praal van de Subbéticas, de geur van de olijfmolens en het uitzicht op de laatste sneeuwval op de Sierra Nevada die je op de laatste twee etappes zal vergezellen! En in de eerste helft van mei kun je dan ook nog genieten van het patio festival in Córdoba, een unieke gelegenhied om de mooie patios vol bloemen te kunnen bekijken.

Logo El Legado Andalusí

Dag 1:  Aankomst Córdoba

Dag 1:  Aankomst Córdoba

Cordoba is per trein te bereiken vanuit Madrid, Seville (45 min) en Malaga (1 uur). In Córdoba ga je natuurlijk naar de beroemde "Mezquita" (Grote Moskee) met daarbinnen een kathedraal! Een wandeling door de oude Joodse wijk waarbij je de oude synagoge en de prachtige patio's kunt zien. 's Avonds kun je tapas eten op één van de vele terrassen. Tot slot raden we je aan om een authentieke flamencoshow mee te maken om helemaal in de Andalusische sfeer te komen!


Dag 2 Córdoba - Priego (26 km)

Dag 2 Córdoba – Priego (26 km)

Vanuit Córdoba ga je met de bus naar het treinstation van Luque. Bij dit voormalige treinstation, nu een winkel annex bar met terras, begint de fietsroute! Hier ontmoet je onze collega om de huurfietsen in ontvangst te nemen. Dan ga je op weg over rustige asfaltweggetjes door het natuurpark Sierras Subbeticas. Uiteindelijk fiets je het charmante stadje Priego in naar het hotel in de charmante historische wijk "Barrio de la Villa".


Dag 3: Priego - Carcabuey - Cabra - Zuheros (54 km)

Dag 3: Priego – Carcabuey – Cabra – Zuheros (54 km)

Vanuit Priego fiets je naar Carcabuey over een rustige landweg. Via het dorp Algar fiets je omhoog naar de Gaena-bergpas. Van daaruit heb je een lange afdaling naar het prachtige stadje Cabra. Je neemt de "Vía Verde" (de tot fietspad omgebouwde spoorlijn), in lichte stijging naar het romantische dorp Zuheros. Vlak voor het dorp breng je de nacht door op een oud landgoed vol olijfbomen. Het oude landhuis is nu een charmant 4-sterrenhotel!


Dag 4: Zuheros-Alcalá, 30 / 60 km  

Dag 4: Zuheros-Alcalá, 30 / 60 km  

Vandaag neem je afscheid van het Subbética gebergte, om je onder te dompelen in het landschap van Jaén, rijdend over de comfortabele "Vía Verde". Na het voormalig treinstation van Alcaudete fiets je verder bergopwaarts naar het dorpje met het Middeleeuws kasteel. Hier kun je lunchen en verder met het bagagevervoer, óf je fietst verder over grootendeels onverharde paden en met soms fikse klimmetjes richting Alcalá la Real. Plotseling doemt het majestueuze fort "La Mota" op, dat de stad Alcalá verdedigt. Een bezoek aan dit fort met zijn dikke kasteelmuren, imposante torens en de oude kerk is zeer de moeite waard  


Dag 5: Alcalá la Real - Tózar (28 km)

Dag 5: Alcalá la Real – Tózar (28 km)

Vanuit Alcalá la Real fiets je eerst door de dorpen Fuente del Rey en Santa Ana, daarna fiets je tussen de graanvelden die in het voorjaar vol met klaprozen zitten. Eenmaal voorbij Casillas de Mures, verandert het landschap en ga je verder over een onverharde weg naar Limones en Tózar, waar je in een herberg overnacht. Geniet hier van de gastvrijheid van Marcelo en zijn gezin, en de heerlijke gerechten die zij bereiden, en van de schitterende zonsondergang.


Dag 6: Tózar - Granada (55 of 62 km)

Dag 6: Tózar – Granada (55 of 62 km)

Na de klim naar Moclín geniet je van het geweldige uitzicht op de Sierra Nevada tijdens de heerlijke afdaling naar Olivares. Al snel komt de prachtige vlakte in zicht met de vele olijfbomen. De Sierra Nevada vormt een indrukwekkend decor. Je kunt Granada bereiken vanuit het noorden, door een iets langere route te nemen met meer beklimmingen door de uitlopers van het Alfaguara gebergte of vanuit het zuiden over de vruchtbare vlakte en langs de Genil rivier, wat deze laatste etappe korter en gemakkelijker maakt. ’s Avonds kun je op tapas tocht gaan of romantisch dineren met uitzicht op de paleizen van het Alhambra!


Granada, einde

Granada, einde

Na het ontbijt in het hotel is je reis voorbij en kun je met de bus of trein naar Córdoba, Málaga, Sevilla of Madrid. Natuurlijk kun je ons ook vragen om een extra nacht te boeken, want Granada heeft veel te bieden! Voor het bezoek aan het beroemde Alhambra heb je minstens 3-4 uur nodig, en de inmense kathedraal met koninklijke kapel is ook een aanrader. Daarnaast is het erg leuk om door de Moorse Albayzin (Werelderfgoed van Unesco) naar de Mirador San Nicolás te lopen, en op de terugweg in één van de Arabische theehuizen in de souk thee te drinken!Bed and Breakfast

Inclusief

6 nachten


Route informatie

Inclusief


Bagagevervoer

Inclusief

5 dagen

Optionele services


Fietshuur (inclusief afgifte & ophalen)

Niet inbegrepen

230€

5 dagen


Fietstas Ortlieb waterdicht

Niet inbegrepen

20€

5 dagen


E-Bike met afgifte en ophalen

Niet inbegrepen

310€

5 dagen


Flamenco optreden

Niet inbegrepen

25€


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

140/175€

6 nachten


Toeslag Hoogseizoen

Niet inbegrepen

140€

van 15/3 tot 15/06


Toeslag midseason

Niet inbegrepen

64€

1 sep-31 oct


Extra nacht in Granada

Niet inbegrepen

vanaf 45 €

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?