De Kalifaatroute; de beste wandelingen tussen Cordoba en Granada

, , , ,

Wandelen langs de Route van het Kalifaat

De Route van het Kalifaat, een Europese Culturele Route, begint in Cordoba en eindigt in Granada, en gaat langs vele kleine historisch en cultureel interessante plaatsen.  In deze wandelreis door Andalusië zijn cultuur en natuur nauw met elkaar verwoven, je verblijft in authentieke witte dorpen en kleine historische steden van de Route van het Kalifaat en daartussen maak je fantastische wandelingen.

Natuurpark Sierras Subbeticas

De reis begint in Cordoba, op slechts 1 uur met de trein van Malaga. Een stad die maar liefst 4 verschillende Unesco Werelderfgoederen bezit!  Vanaf Cordoba reis je met het openbaar vervoer, de lokale comfortable bus naar Zuheros, één van de mooiste dorpen van Spanje. Vanaf Zuheros maak je 3 mooie wandelingen door het Natuurpark en Geopark las Sierras Subbeticas tot je in Priego aankomt, een romantisch stadje vol barokke kerken. Slenter door de Barrio de la Villa, de oude Middeleeuwse en Moslim wijk met uitzichten over de vallei.

Drie provincies

Je reist nu met de lokale bus naar het stadje Alcalá la Real, in de provincie Jaén, met een wonderbaarlijk goed gerestaureerd fort, wat je kunt bezichtigen op je wandeling. En tenslotte wordt je opgehaald door een taxi die je naar de provincie van Granada brengt. Een laatste spectaculaire wandeling vanaf het Middeleeuwse dorp Moclín met uitzichten op de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada brengt je via een hangbrug door de kloof en vervolgens letterlijk door olijfboomgaarden naar het authentieke dorp Tozar.

Granada

De laatste dag breng je door in Granada, waar je het mysterie van de Moorse fonteinen en irrigatiesystemen kunt ontdekken, en de paleizen en tuinen van het Alhambra kunt bezichtigen. Aan het eind van de dag kun je een wandeling maken door de oude Moorse wijk Albayzín, vol kronkelende straatjes met aroma’s, en genieten van wat tapas met uitzicht op de Sierra Nevada!

Logos Fpa El Legado Andalusí 2020 Color

Dag 1:  Aankomst Córdoba

Dag 1:  Aankomst Córdoba

Cordoba is per trein te bereiken vanuit Madrid, Seville (45 min) en Malaga (1 uur). In Córdoba ga je natuurlijk naar de beroemde "Mezquita" (Grote Moskee) met daarbinnen een kathedraal! Een wandeling door de oude Joodse wijk waarbij je de oude synagoge en de prachtige patio's kunt zien. 's Avonds kun je tapas eten op één van de vele terrassen. Tot slot raden we je aan om een authentieke flamencoshow mee te maken om helemaal in de Andalusische sfeer te komen!


Dag 2 Cordoba-Zuheros per bus, wandeling langs Bailón rivier

Dag 2 Cordoba-Zuheros per bus, wandeling langs Bailón rivier

Je neemt de openbare bus naar Zuheros, een schilderachtig, romantisch wit dorp. Het hotel ligt in het centrum van het dorp, naast de ruïnes van de rotsburcht. In de namiddag kun je een wandeling maken door de prachtige kloof van de Bailón rivier. Volg de gedeeltelijk ondergrondse rivier  in het karstlandschap met prachtige uitzichten op Zuheros, en keer om wanneer je maar wilt. Of ga verder naar de Bramadero heuvel, die vol staat met steeneiken, en geniet van de stilte in dit deel van het Subbetica Natuurpark. Aan het eind kom je weer bij de Bailón rivier uit en keer je terug naar Zuheros.


Dag 3 Zuheros-Zagrilla, 15 km (750 m stijgen, 845 m dalen)

Dag 3 Zuheros-Zagrilla, 15 km (750 m stijgen, 845 m dalen)

Deze pittige wandeling gaat door het hart van het Natuurpark Sierras Subbéticas, dat vanwege zijn geologisch belang sinds 2006 deel uitmaakt van het door de UNESCO erkende Netwerk van Geoparken. "Fuente del Espino", halverwege de route, is een uitstekende plaats voor een korte maar welverdiende rust. De route daalt dan af door de steile Zagrilla kloof. Deze etappe eindigt in het kleine bergdorp Zagrilla Alta. Je overnacht in het hotel*** Villa Turístico de Priego.


Dag 4 Zagrilla-Priego de Córdoba, 10 of 17 km

Dag 4 Zagrilla-Priego de Córdoba, 10 of 17 km

Vanuit Zagrilla kun je Priego bereiken via een korte route die de Colada del Camino del Hoyo volgt, of je kunt een langere route nemen via het dorp Carcabuey. Je wandelt door velden met beekjes geflankeerd door dichte kweepeerbomen. Op de langere wandeling zul je het Jaula gebergte oversteken, begroeid met steeneiken en olijfbomen. Tenslotte bereik je Priego, met zijn prachtige barokke erfgoed. Je overnacht in een voormalig klooster, nu een 2 sterrenhotel!.      


Dag 5 Priego-Alcalá la Real per taxi, rondwandeling 12,5 km

Dag 5 Priego-Alcalá la Real per taxi, rondwandeling 12,5 km

Met de taxi reis je naar de volgende accommodatie in Alcalá la Real (30 minuten). De route begint bij de accommodatie zelf.  De wandeling gaat eerst over oude paden door ommuurde olijfboongaarden, vervolgens klim je omhoog naar het grote plateau via een schitterend paadje omringd door sumakken, die met name in de herfst (eind oktober begin november) spectaculair zijn  met hun mooie rode vruchten. Eenmaal op het plateau wandel je met mooie uitzichten op zowel de besneeuwde bergen van de Sierra Nevada als op het imposante fort van Alcalá. Na je bezoek aan het kasteel wandel je terug naar je B&B in Alcalá.


Dag 6 taxi Alcalá la Real-Moclín, wandeling naar Tózar, 7-9 km (300-350 m klimmen)

Dag 6 taxi Alcalá la Real-Moclín, wandeling naar Tózar, 7-9 km (300-350 m klimmen)

Na het ontbijt reis je per taxi in 20 minuten naar het middeleeuwse dorp Moclín. Het fort dat ooit de bergpas van Alcalá naar Granada bewaakte, biedt onovertroffen uitzichten over de streek. Hier begint de route van vandaag, en er zijn 2 opties. Je kunt door een bos en langs prehistorische rotsschilderingen naar de rivier afdalen die je per hangbrug oversteekt of je wandelt eerst naar Olivares waar je aan de andere kant van de rivier terugloopt. Beide opties volgen dan samen door olijfboomgaarden naar Tózar. Je passeert enkele in de rotsige grond uitgehouwen antropomorfe graven en de overblijfselen van een verdedigingssysteem van de Spaanse Burgeroorlog, voor je het rustige dorp bereikt, waar je op het dakterras van het hotel van de zonsondergang kunt genieten!


Dag 7 Tózar-Granada (taxi) & Alhambra

Dag 7 Tózar-Granada (taxi) & Alhambra

Na het ontbijt brengt een taxi je naar je hotel in Granada. Je kunt de laatste dag doorbrengen met een bezoek aan deze charmante stad met de paleizen en tuinen van het Alhambra. Of maak een wandeling door de oude Moorse wijk van Albayzín, en neem een kopje thee en wat lekkers in een Arabisch theehuisje. Of misschien heb je zin in een Arabisch bad en massage in de nieuwe hammam? Het hotel ligt heel centraal aan de voet van het Alhambra en Albayzin!


Granada, einde

Granada, einde

Na het ontbijt in het hotel is je reis voorbij en kun je met de bus of trein naar Córdoba, Málaga, Sevilla of Madrid. Natuurlijk kun je ons ook vragen om een extra nacht te boeken, want Granada heeft veel te bieden! Voor het bezoek aan het beroemde Alhambra heb je minstens 3-4 uur nodig, en de inmense kathedraal met koninklijke kapel is ook een aanrader. Daarnaast is het erg leuk om door de Moorse Albayzin (Werelderfgoed van Unesco) naar de Mirador San Nicolás te lopen, en op de terugweg in één van de Arabische theehuizen in de souk thee te drinken!Bed and Breakfast

Inclusief

7 nachten


Route informatie

Inclusief


Bagagevervoer

Inclusief


Telefonische hulpdienst

Inclusief


Taxi

Inclusief

2x

Optionele services


Toeslag Eénpersoonskamer

Niet inbegrepen

145/175/200€


Toeslag midseason

Niet inbegrepen

60€

01/09-01/11


Toeslag Hoogseizoen

Niet inbegrepen

125€

15 maart tot 15 juni 2024


Toeslag start vrijdag en zaterdag

Niet inbegrepen

15/25/50€

Vraag over deze reis

If you have any questions or suggestions about this tour you can use this simple form, we will respond immediately.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Tortilla

Tortilla de Patatas

White Villages

Duurzame ontwikkeling: Boek lokaal!

Roman Bridge Cordoba

Waarom Andalusië?